Günümüzde pencereler saydam bir yapı elemanı olarak görev yapmaktadır. Türkiye’de pencereler genellikle tek camlı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda çift camlı pencerelerin kullanımı yaygınlaşmış, ısı camlar kullanılmaya başlanmıştır. Tek camlı pencerelerdeki ısı kaybı çift camlı pencerelere göre % 50 daha fazladır.
Pencerelerde Isı kayıpları nerelerde olur ?
Doğramalar ve Kasalar 

Kasa ve doğramaların fırınlanmış keresteden yapılması gerekir, eğer fırınlamaya gereken önem verilmezse hava kaçakları artar. Alüminyumun ısı iletim katsayısı çok yüksek olduğu için alüminyum kasalarda ısı köprüsü ve ısı kaçakları etkisi büyüktür, son yıllarda PVC kasa ve doğramaların kullanılması ısı kayıplarını engellemede etkili olmuştur.

Panjurlar 
Panjurlar genellikle güneş ışınlarından korunmak için tercih edilmekle birlikte, çift cam, alüminyum veya PVC panjur kullanımı, ısı kaybının azalmasında önemli bir etkendir. Çift cam ve panjur kullanılan pencerelerde ısı kaybının %50 azaldığı tespit edilmiştir.

Perdeler 
Perdeler yanlış kullanılmaları sebebi ile ısı kaybının artmasında etkili olmaktadır.Perdesiz pencerede ısı kaybı %100 ise, perde radyatörün önünü kapatacak şekilde uzun olursa pencereden olan ısı kaybı %40 artar ve %140 olur. Eğer perde pencere boyutunda ve pencereye yakın ise perde ile pencere arasında oluşan kapalı hacim ısı geçişine direnç gösterir ve ısı kaybı %10 azalır, yani %90 a düşer.

Pencerelerde Isı kaybının nasıl önlenir ?
PVC kasa ve doğramalarda ısı kayıpları nerdeyse sıfıra kadar indirilebilmiştir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise sızdırmazlık bantları, çıtaları ve keçeleri kullanılarak ısı kayıplarının önüne geçilebilmektedir.